Hardlopen met je hart

Sporten is ook erg goed voor lijf en leden. Maar zoals met alles, overmaat schaadt. Met gezond verstand, gezond sporten is dan ook het devies. Het is dan ook handig om de kans op hartaandoeningen als sporter enigszins in te kunnen schatten.

Als u zich niet goed voelt, is het niet verstandig is om te gaan sporten. Eerst goed uitzieken en dan weer sporten, waarbij u wel enige opbouw in acht moet nemen. Wat betreft de risico’s voor het hart geldt dat naarmate u ouder wordt, de kans op (krans)slagaderverkalking groter wordt. Hierbij moet u ook rekening houden of deze kwaal in de familie voorkomt.

Daarnaast moet u kijken naar uw eigen gedrag. Roken, te vet eten en te weinig lichaamsbeweging doen het risico sterk toenemen. Hoe meer van deze factoren een rol spelen, hoe meer gevaar u loopt. Hierbij moet worden vermeld dat te veel alcohol slecht is voor het hart.

Als u wilt sporten en er spelen meerdere risicofactoren een rol, laat u dan eerst keuren. Bij voorkeur door een sportarts. Wilt u meer informatie hierover, neem dan contact op met uw huisarts.

Als u al aan sport doet, wilt u graag weten of u extra gevaar loopt. Zeker als u klachten krijgt tijdens het sporten. Over pijn op de borst heeft iedereen wel eens gehoord. Niet ieder pijntje op de borst is echter van het hart. Toch blijft het een belangrijke klacht. Wanneer deze pijn aanvoelt als druk op de borsten die uitstraalt naar de armen en/of de kaken, kan dit een signaal zijn van zuurstoftekort van het hart. Stop dan ook direct met sporten en ga zitten. Als u bovendien misselijk wordt of moet overgeven, is de kans groter dat het uw hart is. Het is dan beter om naar uw huisarts te gaan voor verdere analyse. Mocht de pijn niet overgaan, dan moet u met de ambulance naar het ziekenhuis. Indien de klachten ook in rust gaan optreden moet u uw huisarts raadplegen.

Er valt nog veel meer te vertellen over dit onderwerp. Het bovenstaande is slechts het topje van de ijsberg. Hiermee kunt u slechts een globale inschatting maken van uw risicoprofiel. Uw gezond verstand gebruiken is het allerbeste. Ga nooit te ver in het presteren. Bij enige twijfel neemt u contact op met uw huisarts. U kunt ook meer informatie krijgen en u laten keuren door de sportarts die verbonden is met de LRRC op de afdeling Sportgeneeskunde van het MCH Antoniushove te Leidschendam.

 

Don de Winter