Loopschoenen

 Van de loopschoenen hangt in feite af of je zonder pijn loopt of dat je de volgende dag problemen krijgt met gewrichten, spieren, pezen of gewrichtsbanden. De oorzaak van klachten is meestal te vinden in foutieve voetstanden of in onaangepast (of verouderd) schoeisel. Een loopschoen gaat gemiddeld zo’n 1.500 kilometer mee.

Ga voor hardloopschoenen alleen naar een hardloopspeciaalzaak waar je alle tijd krijgt en met veel aandacht geholpen zult worden bij het uitzoeken wat voor jou de juiste schoen is. Kies bij voorkeur voor een moment, waarop het in de sportzaak rustig is. Koop schoenen niet na een lange training, een vermoeiende of warme dag. Je voeten kunnen dan opgezwollen zijn, waardoor je een verkeerde maat koopt. Neem je oude loop/sportschoenen mee zodat de verkoper inzage krijgt in het slijtpatroon van de zool.

Bij de aanschaf van sportschoenen moet je in het algemeen denken aan de volgende punten. Ga daarbij van jouw specifieke situatie uit.

1.                 Hoe vaak loop je

2.                 Hoeveel gewicht heeft de schoen te dragen? (Hoe zwaarder je bent, hoe stugger de schoen moet zijn)

Vraag altijd aan de verkoper in de winkel of je verschillende merken mag passen. Hierbij moet je concreet letten op het volgende:

1.                 Schoenmaat, apart te bepalen voor links en rechts: de grootste wordt dan je schoenmaat.

2.                 Schoenbreedte: er zijn diverse breedte maten in de handel, dus laat je geen te brede of te smalle schoenen aanpraten.

3.                 Laat een voetonderzoek verrichten om vast te stellen of je in je looppatroon prononceert (naar binnen draaien van de enkel) of supineert (naar buiten draaien van de enkel).

4.                 De tenen moeten in de schoen vrij liggen, zowel in de lengte, de breedte, als in de hoogte. Zij mogen ongeveer 1 centimeter vrij van de neus van de schoen blijven. Ook tijdens het lopen mogen de tenen nooit de neus van de schoen raken.

5.                 Bij het passen moet je de schoenen wel veteren en de veters licht aantrekken, maar ook als ze nog niet geknoopt zijn mag de hiel niet slippen.

 loopschoenen1

Draag nieuwe schoenen eerst een paar dagen thuis, voordat je er mee gaat trainen. Als ze dan nog niet lekker gaan zitten (gewenning) dan kan je er bij een goede sportzaak altijd nog mee terug gaan en andere kiezen.

 

Het is een fabeltje dat nieuwe schoenen pas echt lekker gaan zitten als ze zijn ingelopen! Als een schoen lekker zit betekent dit dat die schoen de natuurlijke vorm van je voet volgt. De schoen mag dus nooit knellen, maar ook nooit te los zitten. De schoen moet dus altijd lekker zitten.