Steeds dezelfde blessure? Bezoek de sportpodoloog

Als ervaren hardloper weet u dat de juiste hardloopschoen en een geleidelijke trainingsopbouw belangrijk zijn. Maar ondanks dat kan het zijn dat een bepaalde blessure aan bijv. lage rug, heup, knie, onderbeen of voet steeds weer terug komt.

Sportpodoloog1

Oorzaak van veel lage rug, heup- en knieblessures. Rechter heup knikt weg, waardoor linker bekken helft (zwaaibeen) te ver naar beneden zakt.

Sportpodoloog2

Oorzaak van veel rugklachten. Romp draait en hangt te veel naar rechts.

Sportpodoloog3

Oorzaak van veel knieklachten. Te veel antipronatie: schoen, evt. samen met een sportsteunzool, belemmert de normale pronatiebeweging van de voet, waardoor knie naar buiten wordt gedrukt (rode lijn heeft  onderaan lus naar rechts)

Het komt regelmatig voor dat zo’n blessure zich maar aan één kant van het lichaam voordoet, links of rechts. Dit kan duiden in aan asymmetrie in uw hardloopbeweging. De meeste bekende medische hulpverleners die hardlopers kennen zijn de sportfysiotherapeut en de sportarts. Maar, wat niet veel hardlopers weten is dat voor bepaalde blessures ze beter (ook) een sportpodoloog kunnen bezoeken of een uitgebreide loopanalyse kunnen laten uitvoeren. In dit artikel wordt uitgelegd wat een sportpodoloog doet en wat een uitgebreide loopanalyse inhoud.

 

Wat doet een sportpodoloog?

De volgende (chronische) klachten kunnen met behulp van sportpodologie verholpen worden.

  1. brandende / pijnlijke voorvoeten
  2. vermoeide / prikkelende voeten
  3. zere grote teen / dove tenen / stroomstootjes tussen tenen
  4. geleng(voet)boogpijn/kramp
  5. pijn bij de binnen- of buitenenkel
  6. veel eeltvorming / een steeds terugkomende likdoorn
  7. scheenbeenklachten
  8. achillespeesklachten
  9. knieklachten

 

De sportpodoloog verzamelt tijdens een consult met behulp van verschillende testen en metingen gegevens over uw voeten en onderbeen. De sportpodoloog bevraagt uw over uw sportactiviteiten en klachten, inspecteert het slijtpatroon van uw hardloopschoenen, doet verschillende beweeglijkheids- en spierlengtetesten aan de voet, enkel en onderbeen, maakt een statische en dynamisch voetdrukmeting en maakt video-opnamen van uw onderbeen als u hardloopt op blote voeten en met uw hardloopschoenen. Dit gaat dus veel verder dan de service in een hardloopspeciaalzaak. Deze informatie wordt gebruikt om u te adviseren over blessurebehandeling, gebruik van sportsteunzolen, de juiste sportschoenen en (aangepaste) training. Er zijn veel verschillende soorten sportsteunzolen; de sportpodoloog kiest de juiste en maakt daar eventueel nog aanpassingen aan.


Waarom een loopanalyse laten doen?

 

Sportpodoloog4

Looptechnische fout: te weinig heupstrekking, knie blijft te gebogen in afzetfase. Dit kan tot knieschijfpijn leiden.

Sportpodoloog5

Voorbeeld van een haklander; loopbiomechanisch heeft een iets vlakkere voetplaatsing in de landing de voorkeur.

Let de sportpodoloog vooral op de biomechanica van de voet en onderbeen, een bewegingsanalist kijkt naar uw hele lichaam tijdens het hardlopen. De bewegingsanalyse laat zien hoe de voeten, knieën, beenassen, bekken en wervelkolom zich gedragen tijdens het hardlopen.

De bewegingsanalist maakt gebruik van een analyseopstelling bestaande uit: een loopband die in twee richtingen kan draaien, twee digitale camera's voor gelijktijdige opname van achter- en zijkant en video-analysesoftware. Diverse relevante biomechanische punten worden op het lichaam gemarkeerd. Met 50 beelden per seconde (het oog ziet er 24) wordt de hardloper op video opgenomen. Specialistische software meet verschillende biomechanische hoeken. Op basis van de hoekmetingen en videobeelden en de uitleg van de bewegingsanalist krijgt de hardloper inzicht in blessuregevoelige bewegingen/standsafwijkingen van voeten, beenassen, knieën, bekken en wervelkolom.

Aan de rechterzijde van dit artikel vindt u een aantal opnames die tijdens een loopanalyse worden gemaakt met daarbij kort commentaar. Op You Tube kunt een videofilmpje van een loopanalyse zien (www.youtube.com/watch?v=Hv4KCz4esMw).

 

Als u naar de sportpodoloog wilt kies dan voor een register-sportpodoloog B. Een register-sportpodoloog is aangesloten bij Stichting Loop (beroepsorganisatie) en moet jaarlijks een aantal bijscholingscursussen doen. Een sportpodoloog B kan behalve sportzolen adviseren deze ook maken, een sportpodoloog A niet. Voor een sportpodoloog bij u in de buurt kunt u kijken op de site van Stichting Loop (www.loop.nl).

 

Voor een uitgebreide loopanalyse zoals in dit artikel beschreven kunt u terecht bij de auteur van dit artikel. De auteur heeft een praktijk voor sportpodologie en bewegingsanalyse, De Lopende Zaak, in Gouda en is register-sportpodoloog B, bewegingsanalist en hardlooptrainer.

 

Voor vragen over dit artikel kunt u contact opnemen met de auteur.

 

 

Yvonne Bontekoning

Register-sportpodoloog B

www.delopendezaak.nl

info@delopendezaak.nl

tel. 0182-571327