Wat trekken we in de herfst aan?

Het dragen van verantwoorde sportkleding is voor lopers van belang om onder zoveel mogelijk omstandigheden toch te kunnen blijven lopen. Vooral als in de herfst de temperaturen dalen, stelt de loper zich de vraag: wat trek ik aan? Het beoordelen van het weer is niet zo simpel: de thermometer geeft slechts de temperatuur aan, maar ook de wind en de luchtvochtigheid zijn van invloed op de manier waarop het lichaam op de buitenlucht reageert. Bij langere duurlopen moet je als loper ook nog rekening houden met wisseling van de omstandigheden: blijft het droog of steekt er straks misschien een kille wind op?

Steeds moet je de (juiste) afweging zien te maken en ervaring is ook hiervoor de beste leermeester. Door met dunne lagen de kleding op te bouwen kan gemakkelijk op wisseling van de omstandigheden worden ingespeeld. Bij warmer weer kunnen we immers een of meer lagen verwijderen. Ga ook voor de juiste sportkleding naar een hardloop-speciaalzaak waar je advies en kleding op maat krijgt. Naast de eigen ervaring is er een aantal algemene richtlijnen op te stellen: 

Hoofd: Driekwart van de lichaamswarmte wordt afgegeven via het hoofd. Een goede muts is voor de (Hollandse) loper vaak het laatste waaraan gedacht wordt! Toch spaart een muts bij koud weer je energie en voorkomt dat je ziek wordt. image002

Handen: AIs je handen op temperatuur zijn zal ook de rest van je lichaam zich sneller aanpassen. Handschoenen zijn er van allerlei kwaliteit. Goede 'thermo'-handschoenen zijn er voor langeafstandsskiërs, langlaufers, skicrossers en dus ook voor lopers. Voor minder koude omstandigheden zijn er lichte loperhandschoenen in de handel.

Voeten: Sokken moeten onder alle omstandigheden, dus zowel bij koud als bij warm weer, zorgen voor een goede vochtregulatie. Katoen en acryl en/of een combinatie van beide doen dat en geven minder kans op blaren. Een juiste pasvorm (elasticiteit) verdient ook aandacht om blaren te voorkomen. 

Ondergoed is voor de loper van groter belang dan een oogverblindend trainingspak. Er zijn diverse soorten thermo ondergoed, gemaakt van vezels die een vocht- en warmteregulerende werking hebben. Hun verdienste is dat zij het lichaamsvocht zoveel mogelijk doorlaten, zodat de huid droog blijft. Hierdoor zal het lichaam gemakkelijker de juiste temperatuur kunnen behouden. 

Bovenkleding: de iets grovere thermokleding als buitenkleding zal net zoveel of meer stroomlijn geven dan de gladde, (te) strakke 'tights'. Over het ondergoed kun je, afhankelijk van het weer kiezen voor een of meer bovenlagen. Vaak zal een extra laag rond de maagstreek moeten worden aangebracht. De buitenste laag, ofwel hel eigenlijke trainingspak kan afhankelijk van de omstandigheden van verschillende samenstelling zijn. Voor welke samenstelling je ook kiest, ze dient in elk geval ventilerend te zijn. Er is keuze  uit materiaal dat alleen wind tegenhoudt, of dat tevens vocht afstoot of zelfs regen afstoot. Echte waterproof-kleding zal niet geschikt zijn omdat deze niet ventileert.

Bij het passen van een windjack moet je goed op de pasvorm letten. Veel modellen zijn flodderig en zullen vooral bij de tempolopen belemmerend werden. De betere jacks hebben op de plaatsen waar meer bewegingsruimte nodig is een elastisch gedeelte. Maak bij het passen wat ruime bewegingen zoals je die ook bij de warming-up zult maken.

LRRC heeft clubkleding in de clubkleuren, blauw en geel, zoals op het plaatje te zien is. Deze kleding kun je aanschaffen bij de hardloopwinkel.